Vasilopita – Grieks nieuwjaarsgebak

Nodig:1 kilo meel
500 gr suiker
250 gr. boter
8 eieren
½ kop cognac
1 eetlepel bakpoeder
6 uitgeperste sinaasappels
½ eetlepel geraspte sinaasappelschil

Klop de eiwitten stijf en meng vervolgens het bakpoeder met de geraspte sinaasappelschil en het meel. Hierna de boter kloppen, de eierdooiers en de suiker eraan toevoegen en goed roeren. Voeg onder goed roeren het sinaasappelsap en de cognac toe. Het meel, afgewisseld met het eiwit beetje bij beetje toevoegen en roeren tot het een dik mengsel is. Een bakvorm invetten en hierin het mengsel doen eventueel een munt in het beslag laten vallen. In een matig warme, voorverwarmde oven ongeveer 1 uur bakken.
Traditioneel wordt de Vasilópita geserveerd ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Er is een munt in verborgen en voor degene die de munt in zijn stuk vindt, zal het een gelukkig jaar zijn!

De Vasilopita wordt op Oudejaarsavond om 24.00 uur aangesneden. Het is een heel oud gebruik dat uit antieke tijden stamt. Dit brood werd in de oudheid aan de Goden geofferd. De cake of het brood bevat een muntje en al wie dit dukaat in zijn part vindt zal het komende jaar geluk hebben op een bepaald gebied. De cake wordt in vieren gesneden. Eén kwart is voor het huis, één kwart is voor het leven, één kwart is voor de mensen en één kwart voor het werk. Soms is er ook een kwart voor de armen. Zo heeft ieder huis haar eigen verdeling. Als je het muntje in een van deze kwarten aantreft weet je op welk gebied je geluk zult hebben het komende jaar.
Het eerste stuk is voor de heer des huizes, dan de vrouw des huizes, dan de kinderen, dan de gasten, weer te beginnen met de heer des huizes. Het gebruik zal in andere plaatsen wellicht afwijken, maar in Epidavros gaat het zo.
Χρόνια Πολλά (Chrónia Pollá!)= nog vele jaren

(Bron:Griekse gids) en Karen de Vries