Theater van Epidavros

Het best bewaarde antieke theater van Griekenland werd in 350 voor Christus gebouwd als onderdeel van het Asklepiosheiligdom.
Elke zomer spelen theatergroepen de oude Griekse tragedies en komedies in dit theater.
Voor acteurs is het de ultieme beleving om eens in dit theater te mogen spelen.
Op vrijdag- en zaterdagavond stroomt het theater vol met toeschouwers uit heel Griekenland en het is een overweldigend gezicht als de zon achter de bergen verdwijnt en de spelers in processie uit het pijnboombos opkomen.

Dit immense openluchttheater ligt op 14 km ten westen van Archaia Epidavros en 25 km. ten oosten van Nafplion bij het dorp Ligourio.
Het theater biedt plaats aan 14.000 toeschouwers op 55 rijen roze en grijze stenen banken, die tegen de berg Kynorthion aangevleid liggen.

De akoestiek van het theater is perfect. Als u vanaf de “orchestra” (het ronde speelvlak met een diameter van 20,3 meter) zachtjes fluistert naar de bovenste rijen is ieder woord verstaanbaar.
Het toneelhuis achter de orchestra diende als kleedkamer, foyer en dekor.
In het midden van de orchestra ligt een marmeren plaat, de thymele, het altaar van Dionysos, de God van de levenskracht.
Het koor van de Dionysische eredienst en later de toneelstukken danste en zong in de orchestra.
Vanuit verschillende plaatsen in Argolida gaan bussen naar de voorstellingen en na afloop kunt u weer met dezelfde bus terug.

Het is echter ook aan te raden om het hele complex ook overdag te bezoeken.
U kunt dan ook het kostuummuseum en het Asklepiosheiligdom bezoeken.
Het kostuummuseum heeft een permanente expositie van de originele kostuums van het Nationale theater, ontworpen voor de klassieke tragedies en komedies.

Asklepiosheiligdom

” In Epidavros werd geschonken, en met milde hand geschonken, niets werd gevraagd of zelfs geëist.”
(Henrik Scholte)

Het Asklepiosheiligdom was in de klassieke periode een genezingscentrum, een kuuroord, waar mensen met allerlei kwalen genezing vonden. De vallei waarin het Asklepiosheiligdom ligt is een oase van rust en vrede.

Asklepios, de God van de geneeskunst, is hier geboren als zoon van de God Apollo en de maangodin Koronis. Omdat moeder Koronis vroeg stierf, werd Asklepios gevoed door een geit en opgevoed door de wijze Kentaur Cheiron, die hem de geheimen onthulde van de geneeskunst middels geneeskrachtige kruiden.

De bloeitijd van dit genezingsoord was in de 4e eeuw voor Christus en de eerste tekenen van verering aan de God Apollo dateren uit de 8e eeuw voor Chr.
De geneeskunst stond bij de oude Grieken op een hoog peil. Van heinde en verre trokken de zieken naar dit kuuroord, om door middel van o.a. droomuitleg de kuur voor hun genezing te vinden.
Men bracht een offergeschenk mee, een kunstwerk, een offerdier of misschien alleen maar een koek, want iedereen kon terecht in het Asklepion.
In het museum kunt u de vele inscripties zien waarin de veelal wonderbaarlijke genezingen te lezen zijn. Ook toont het museum hoe het heiligdom er vroeger heeft uitgezien.

Om de 4 jaar werden de Asklepia gehouden, feesten met muziek- en sportwedstijden.
U vindt op het terrein de overblijfselen van:
· De mysterieuze Tholos, een ronde tempel met diepe gangen, waar waarschijnlijk ook de slangen gehouden werden die een belangrijke rol speelden bij het genezingsproces en/of het graf van Asklepios.
· Het Abaton, waar men zich te slapen legde, opdat de droom uitkomst bood.
· Tempel van Asklepios.
· Een groot hotel, een stadion, baden, een bilbliotheek.
· Vele andere tempels van de Olympische Goden.
Tot de totale vernietiging in 267 na Christus, vanwege het heidense karakter, heeft het heiligdom meer dan 10 eeuwen een zeer belangrijke functie vervuld en overal in Griekenland en het Romeinse rijk waren Asklepia gesticht.
En nog steeds is de ‘esculaap’, de slang die zich rond een staf draait en het teken was van Asklepios, het symbool voor de geneeskunst.

When you enter the abode of the God which smells of incense, you must be pure. And thought is pure when you think with piety.
Wanneer je de woning van God binnengaat, die naar wierook ruikt, moet je rein zijn. En het denken is zuiver als je vroom denkt.