
De vreugde van de berg
Aphrodite creëerde oregano als kruid van geluk en kweekte het in haar tuin.
Volgens Aristoteles konden beten van giftige slangen geneutraliseerd worden door het eten van een flinke hoeveelheid marjolein.
De Romeinen schonken elkaar bosjes Marjolein ten teken van vriendschap.
In de oudheid vlochten de Grieken bruidskronen van het kruid om liefde en respect te symboliseren.
Er wordt ook gezegd dat de Grieken hun vee graag lieten grazen op velden waar veel oregano groeide, in de overtuiging dat dit het vlees beter deed smaken.
Oogst in Epidavros
Eind april en begin mei is het de tijd om oregano te plukken. In Epidavros groeit het kruid overal in de bergen en langs de wegen. De Epidavriaanse oregano bloeit met wit/lichtroze bloempjes. Het is heerlijk om door de bergen te struinen en bossen vol oregano te plukken. Oregano pluk je voordat de plant gaat bloeien. De knoppen zijn dan stevig en de stengel knapt makkelijk af. Als de knoppen slap hangen is de tijd nog niet rijp om te plukken. Het scheelt ook waar de oregano staat. Op sommige plekken kan hij al rijp zijn terwijl op een andere plek nog een week nodig is. Wij gebruiken alleen de knoppen, daar zit de meeste olie in. Wij rissen de blaadjes van de stengels, binden de stengels samen tot een bosje en laten die in de schaduw drogen. Zo zijn we het hele jaar voorzien van oregano.

Oorsprong Oregano
Oregano of de wilde marjolein heet in het Grieks:” Rigani” en in het Latijn: “Origanum majorana”. Oregano is wel het meest gebruikte kruid in Griekenland, u proeft het in iedere salade, bij feta, in tomatensaus, in ovenschotels, bij vis.
Het woord oregano komt van Oros Ganos. De “vreugde van de berg” (oros ganos) ( oros is berg en ganos= schoonheid en vreugde) groeit op alle bergen in Griekenland.
De wilde marjolein (Origanum vulgare) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Wilde marjolein staat in supermarkten en tuincentra beter bekend als oregano, maar wordt ook wel eens palingkruid genoemd. De plant kan zich door middel van uitlopers sterk vermeerderen.
Toepassing Oregano
Oregano heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is een sterk geurend kruid. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden. Oregano kan meegekookt worden in bijv. een tomatensaus en is ook heel lekker in een dressing met olijfolie en citroen. In Mexico is het samen met chilipoeder één van de belangrijkste bestanddelen van chili-con carne-kruiden.
Geneeskrachtige werking van oregano
Krampopheffend, kalmerend, spijsverteringsbevorderend, antiseptisch, eetlustopwekkend, pijnstillend. Het helpt tegen reuma, nervositeit,verkoudheden, bronchitis, hoesten, schele hoofdpijn, angsten, onrustige slaap. Goed voor de weerstand en tegen alle ziektes die ontstaan door oververmoeidheid. Psychische werking: Marjoleinessence verwarmt het hart en kalmeert de zenuwen. Bij geestelijke uitputting of zenuwoverspanning schenkt de olie van oregano rust en kalmte. Marjolein in een anti-afrodisiacum. (Bron: Genezende geuren van Erna Droesbeke)
Tip bij onrustige nachten: leg een envelopje met oregano onder je hoofdkussen en je slaapt de hele nacht door.
Recepten
Olijvenpuree
Al in de oudheid at men olijvenpuree. Hiervoor werd het vruchtvlees dat overbleef na het persen gebruikt, maar ook wel de hele olijf.
*1 kop zwarte olijven zonder pit
*1 eetlepel oregano
*2 eetlepels citroensap
*4 eetlepels olijfolie
Pureer alle ingredienten in de blender. Na ongeveer 2 uur in de koelkast zijn de smaken doortrokken. De puree kan 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Boerensalade
*1 groene paprika
*1 rode ui
*halve komkommer
*1 plak feta van 100 gram
*2 vleestomaten
*10 olijven
*4 eetlepels olijfolie
*sap van een halve citroen
*1 theelepel oregano
Snijdt de paprika, ui, tomaat en komkommer in grove stukken en meng ze in een schaal samen met de olijven. Leg de plak feta erbovenop. Maak een dressing van de olijfolie, citroen en oregano en giet deze over de salade.