Wist u dat olijfolie al duizenden jaren in gebruik is als voedingsmiddel en dat de olijfboom nog veel meer goede gaven heeft. De boom is altijd groen en brengt schaduw, de olijven zijn een rijk voedingsmiddel, de bladeren en de olie worden als geneesmiddel gebruikt, het hout is brandstof en ik maak talking sticks van het hout.
In december en januari worden de olijven geplukt. In de boomgaarden worden de netten uitgespreid en de olijven uit de boom geharkt. Nadat de blaadjes en takjes zijn verwijderd worden de olijven in de perserij geperst tot olie. Er is 500 kilo nodig om te mogen persen. Kleinere hoeveelheden worden vermengd met andere oogsten. In de kerstvakantie help ik zelf mee met de oogst. Mijn taak is dan om de blaadjes tussen de olijven te verwijderen, terwijl Dimitris de olijven uit de boom harkt. Vijf dagen lang sta ik op de berg in een winterzonnetje, met uitzicht op de eilanden Aegina, Angistri en Methana om samen 500 kilo olijven te verzamelen. Dat levert ons dan 125 kilo olie op.

Mythes
Het geschenk van Athena
Athena, godin van de wijsheid en Poseidon, god van de zee, wedijverden om de macht van Athene, de mooiste stad uit de klassieke periode. Beiden moesten de stad een geschenk aanbieden om de strijd te beslechten. Poseidon boorde met zijn drietand, waarmee hij woelige baren creëerde, tweemaal  in de heilige rots van de Akropolis. Water spoot omhoog en stroomde over de rots. Zo bracht hij water in het droge gebied van Athene. Uit de tweede opening sprong een paard dat de Griekse vechtersbazen goed van pas zou komen.
Athena boorde haar lans in de aarde en de olijfboom ontsproot aan de droge aarde. De boom met de zilvergrijze bladeren gaf zomer en winter schaduw. De olijven zijn een voedselbron vol met vitaminen en de olijfolie verlichtte de nachten, bracht genezing, zalfde de spieren, gaf hout voor werktuigen en onderdak en diende als basis om voedsel te bereiden. Deze genoegens geeft de olijfboom ons nu nog steeds.
De andere goden besloten dat het geschenk van Athena het waardevolste was en zij werd de schutsvrouw van Athene.

Het bed van Odysseus
De slimme Odysseus was getrouwd met zijn grote liefde, de wijze en trouwe Penelope.
Lang genoot hij niet van haar liefde, omdat hij tien jaar in Troje vocht en daarna tien jaar over de zeeën zwierf door een straf van de god Poseidon. Deze verhalen zal ik een andere keer vertellen. Toen Odysseus eindelijk terug kwam in Ithaka, zijn koninkrijk, en zich bekend maakte aan Penelope, wilde zij wel zeker weten dat deze oude man haar geliefde echtgenoot was. Ze vertelde hem dat zij hun huwelijksbed had verplaatst. Odysseus ontstak in woede omdat zij dan de stam van de olijfboom zou hebben doorgezaagd, die als één van de poten van hun liefdesnest diende. Toen wist Penelope zeker dat het Odysseus was, omdat dit hun gezamenlijke geheimpje was. En het bed? Dat leunde nog steeds op de olijfboom.

Gezondheid
Olijfolie is ideaal voor de gezondheid. Hij is rijk aan anti-oxidanten, bevat veel onverzadigde vetzuren, een belangrijke bron van vitamine E en vermindert de opname van cholesterol.

Goudgele olie
De goudgele olijfolie die wij in Epidavros produceren komt van de Manaki olijf, die we ook inmaken en het gehele jaar op voorraad hebben. De zuurgraad van onze olie is 0% , heeft een boterzachte smaak met een pikante nasmaak. In Nederland heb ik al veel vrienden blij gemaakt met onze maagdelijke olie, die ik ieder jaar in oktober mee naar Nederland neem.

Tips
* Olijfolie kan temperaturen boven de 200 graden verdragen en is daarom zeer geschikt om in te frituren.
* Het eten dat in olijfolie wordt gefrituurd houdt minder vet vast dan het eten dat in zaadoliën gefrituurd wordt.
* Bewaar olijfolie in een afgesloten donkere glazen fles of een bik, dan blijft hij wel twee jaar goed. (Bij plastic flessen komen er chemicaliën van het plastic in de olie. Het licht zorgt ervoor dat de oliestructuur afbreekt)
* Olijfolie hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.

Kijk ook bij recepten met olijfolie.