Moni Agnoundas

Het Agnoundas klooster ligt op de grens van Argolida en Korinthe op een heuvel uitkijkend over een groene vallei, 7 km. ten noorden van Nea Epidavros.
Het is een opmerkelijk Christelijk monument van Byzantijnse kunst en lokale architectuur. Wanneer het klooster precies gebouwd is, is niet bekend, maar onderzoekers baseren op inscripties uit 1029 en 1158 dat het uit de 11e eeuw stamt.
De lokale traditie vertelt over de ontstaansgeschiedenis een prachtig verhaal:
“Op een nacht verscheen er plotseling een vaag licht op de nabijgelegen berg “Asprovouni” ( witte berg ) die de beboste, onbewoonde omgeving verlichtte. Reizigers lieten zich leiden door dit licht en vonden de begraven icoon van de heilige maagd. Op deze plek is toen het klooster gebouwd”.
Deze icoon, in zilver gevat, is te bewonderen in de kerk van het klooster.

Het woord Agnoundas komt van het Griekse woord “agnantevo” dat staren betekent. Mogelijk ook heeft het een oorsprong in het woord “agnous”, de naam voor de water-minnende katwilg, die rijkelijk rond een kleine poel groeit ten westen van het klooster.

Hoge stevige muren met schietgaten beschermden het klooster tegen piraten en de Turkse overheersing. Aan de binnenkant de cellen van de monniken, 2 verdiepingen hoog en op de begane grond: de keuken, bakkerij, eetkamer, opslagplaats en een speciale cel waar altijd vuur brandde, zodat iedereen zich altijd kon warmen. Een grote bibliotheek en vele gouden schatten vormden het bezit, naast de uitgestrekte landerijen met olijfboomgaarden, en wijnranken. Helaas zijn de meeste boeken geplunderd en de overigen zijn nu goed bewaard in het nabijgelegen klooster Taxiarchon.

De kerk is een combinatie van een Byzantijnse kruiskerk en een Christelijke basiliek met 8 pilaren die de hoge koepel ondersteunen, 4 aan ieder zijde, waarvan de 2 paar aan de oost- en westzijde eindigen in bogen en de andere twee in gebogen driehoeken. Alleen de Agia Sofia in Constantinopel heeft een zelfde bouw als deze kloosterkerk.
Het interieur is bedekt met fresco’s daterend vanaf 1250, met voorstellingen uit het oude en nieuwe testament. De heilige iconen zijn geschilderd in 1759.
Uit hout gesneden met prachtige gouden en scharlakenrode kleuren is de iconostasis.

Achter het klooster ligt het kleine kerkje van de heilige Johannes de Theoloog uit 1766, dat vroeger de begraafplaats bediende.
Het kleine winkeltje verkoopt religieuze artikelen zoals, iconen, wierook, muziek en handwerk van de nonnen, zoals tafelkleden en sjaals.
Tegenwoordig is dit klooster verlaten, de nonnen die er dagelijks werken en u ontvangen wonen in Taxiarchon in Dimena.

Openingstijden:
Dagelijks van 8.00 – 20.00 uur Tel: 0030 27530 31241