Lerna -Argolida
Lerna -Argolida
Lerna -Argolida

Lerna
In Lerna vindt u de oudste opgravingen van Griekenland.
Een nederzetting uit het Neolithicum, 6000 v Chr.
Daar kunt u nog diep in de grond een stukje van zien.
Er zijn ook 3 lang-huizen gevonden, die alle 3 eindigen in een absis.
John Caskey, een Amerikaanse archeoloog groef de fundamenten op.

Het huis met de dakpannen is vroeg Helladisch, 3000 v. Chr., en was waarschijnlijk een paleis. Het had een tweede verdieping met terracotta dakpannen, die in de opgraving zijn gevonden. Dit huis is nu overdekt.
U ziet er de indeling van kamers, trappen en enkele schachtgraven die dateren uit de late bronstijd, ongeveer 1200 v. Chr.
Het huis heeft fundamenten van steen, vloeren van aangestampte klei en de muren waren 1 meter dik.
Rondom de overkapping zijn verdedigingsmuren, een toren, een opslagplaats voor grote amphoren en graven uit de vroege bronstijd, vanaf 2600 v. Chr.
Tot ongeveer 1700 v. Chr. is de heuvel bewoond geweest, maar gedurende het grootste gedeelte van de Myceense periode ( 1650-1100 v. Chr.) werd het meestal als een begraafplaats gebruikt. Na 1250 v. Chr. is de plaats definitief verlaten, waarschijnlijk als gevolg van binnenvallende bevolkingsgroepen.

Het gebruik van rechthoekige terracotta en leistenen dakpannen, die het regenwater van een hellend vlak afvoeren was een vroege innovatie en werd de volgende 1500 jaar vergeten.
In Lerna is veel keramiek gevonden, zoals een sauskom, een schenkkan uit de vroege bronstijd, een kleifiguurtje van een vruchtbaarheidsgodin en potten.
Deze schatten zijn te zien in het museum in Argos.

Volgens de mythologie woonde in deze moerassen de slang, de Hydra, de 9-koppige slang die door Herakles als zijn tweede werk voor koning Erechtheus gedood werd. De Hydra was door de Godin Hera grootgebracht om Herakles te bedreigen.
Hij had een groot hondelijf met 9 slangekoppen, waarvan er 1 onsterfelijk was. Hij was zo giftig dat alleen zijn adem al, of de lucht van zijn sporen, dodelijk kon zijn. Hij had zijn hol onder een plataan bij de 9-koppige bron van de rivier de Amymone en zwierf rond in het onpeilbare moeras van Lerna.

Telkens als Herakles 1 van de koppen afhakte, kwamen er weer 3 voor terug. Herakles laat zich dan heel snel helpen door zijn neef Iolaos, die de wond dichtbrandt met boomstammen uit het naburige bos, dat ze in brand hadden gestoken. De laatste kop is onsterfelijk en Herakles hakt die af met een gouden kromzwaard. Hij doopt zijn pijlen in het giftige bloed en wordt daardoor onoverwinnelijk.
Dit werk duidt op het de verdelging van een ouder geloof in de chtonische Artemis, waarna ook het getal negen verwijst.

De nimf Amymone was 1 van de 50 dochters van Danaos, ooit koning van Argos, en zij sliep met de God van de wateren, Poseidon. Zij baarde hem Nauplios, de zeevaarder en de stichter van de stad Nafplion.

Vergilius schrijft dat de Hydra de oorsprong was van ondergrondse rivieren, die plotseling bovengronds kwamen en het land onder water zetten. Als 1 van de talrijke beddingen verstopt raakten, zocht het water een andere weg naar buiten. Daarom gebruikte Herakles eerst vuur om de grond te drogen en sloot daarna de geulen af.
Voor de kust liggen verscheidene bronnen die uit de karst naar boven borrelen, vanuit door de bergen doorgesijpeld water.
In Kefalari, de hoofdbron, kunt u zo’n bron heel goed zien bij de grotkerk die boven de bron is gebouwd.

Lerna ligt vlakbij de moerassen in de Golf van Argos. Heilzame modderbaden worden nog steeds genomen in dit moeras.
Nu ligt daar het dorpje Mili, zo genoemd omdat er vroeger veel molens stonden die graan maalden en door water aangedreven werden.

Lerna
Herakles en de slang
Lerna
Herakles en de slang
Lerna
Lerna