Stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemonosaus.

“Arni fricassé me maroulia” is de Griekse benaming van dit gerecht, dat in de volksmond Fricassé wordt genoemd.
Lamsvlees staat in Griekenland op het menu op feestdagen. Het is vlees van een melklam dat alleen nog melk van de moeder heeft gedronken en pas 3 à 4 maanden oud is met wit en mals vlees. In Ned. koop ik goed lamsvlees bij de Turkse slager.
De marouli die voor dit recept gebruikt wordt is een Griekse stevige sla met grote langwerpige bladeren, vergelijkbaar met romana sla en andijvie.
In Nederland maak ik dit recept met andijvie.
De avgolemonosaus heb ik in een ander artikel beschreven.

Lamsvlees met andijvie en avgolemonosaus

Ingrediënten:
1 kilo borst- of schoudervlees van het lam (met bot)
2 middelgrote gesneden uien
5 lente-uitjes
50 gram boter
2 eetlepels bloem
1 krop andijvie (marouli 2 kroppen)
peper, zout
verse dille of peterselie
warm water

Laat het vlees door de slager in porties hakken. Braad het vlees in de boter aan tot het mooi bruin kleurt. Haal het vlees uit de pan en bak de uien bruin in de boter. Strooi dan de bloem in de boter en roer goed totdat alle bloem is opgenomen door de boter en laat dit even garen. Voeg het vlees weer toe. Voeg dan warm water toe en roer goed tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg net zoveel water toe tot het vlees net onder staat. Breng het gerecht weer aan de kook, voeg peper en zout toe en laat 1 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.

Was de bladeren van de andijvie, neem er een paar samen en snijd ze overdwars in dunne repen. Als het vlees gaar is voegt u de gesneden andijvie toe, telkens een handvol tot het slinkt. U houdt een handvol achter tot het laatste moment, voor een frisse, knapperige bite. Voeg daarna de fijngesneden lente-uitjes en verse dille toe. Kook het gerecht daarna iet te lang meer, want dan wordt de andijvie klef.

Op het laatst voegt u de avgolemonosaus toe, die u maakt met de bouillon uit dit gerecht.
Kali orexi = Eet smakelijk