Vanochtend op 30-4-2013 waren wij in Koilada omdat we een afspraak hadden met Andonis voor een vissersboot. Hij heeft er één te koop en wij zoeken er één.

Koilada is een vissersdorp in het zuiden van Argolida op 2 km. afstand van Doroufi waar onze koning zijn vakantiehuis heeft.
Aangezien wij daar vorig jaar met Grieks Pasen ook in de buurt waren toen de NOS mij belde, leek het me leuk om nogmaals en kijkje te nemen na afloop van onze afspraak.

Verrassend genoeg bleken de Grieken met wie we spraken alles af te weten van de gebeurtenissen in Nederland deze dag. Sterker nog, ze kenden de koning persoonlijk. Andonis vertelde ons dat zijn zoon in het huis werkt en dat hij zelf persoonlijk contact met Willem Alexander had gehad over het stuk land ten noorden van het huis, tussen de pijnbomen, omdat Willem Alexander daar een landingsplaats voor een helikopter wilde maken en dat dat land hem toebehoorde. Hij heeft dat stuk land dan ook aan Willem Alexander verkocht, vertelde hij en er aan toevoegend: ‘Het is een zeer geschikte kerel, die koning van jullie’.
Of het hele verhaal ook enige waarheid bevat weet ik niet. Ik ben geen journalist, ik ben toevallig op dat moment op die plek. Het is gewoon een verhaal.
Hij gaf mij zijn telefoonnummer voor de Nederlandse journalisten die informatie zoeken, zoals degenen die mij vorige week mailden voor informatie over het huis en hulp in de streek.
In Koilada, het vriendelijke vissersdorp geeft de komst van de koning in ieder geval een  hoop gespreksstof.

Er wordt hard gewerkt aan het huis met een aantal bulldozers en vele werklieden. Ook staan er nu bordjes met privéterrein. Het veld met olijfbomen voor het huis, waar ik de vorige keer verslag deed is nog steeds open.
Na vandaag zullen ze wel aan vakantie toe zijn, maar verzekerde Andonis mij: ‘Die vakantie zal pas deze zomer plaatsvinden’, zei hij.  Hij schijnt het te weten.
Vandaag was het al 30 graden en de hele zomer zal het hier ook fantastisch zomerweer zijn.
Ik wens de koninklijke familie veel mooie dagen in hun heerlijke huis in Doroufi.
Lees en luister ook naar het verslag van 17-4-2012.