Lerna -Argolida
Lerna -Argolida
Lerna -Argolida

De ijsvogel broedt

De Alcyonides meres – de IJsvogeldagen – Οι αλκυονίδες μέρες.
IJsvogel is in het Grieks: η αλκυόνα
De dagen dat de ijsvogel broedt zijn de winterdagen met veel zonneschijn, zonder wolken en wind en soms met hoge temperaturen.
Daarom wordt een periode van heel mooi weer tussen 15 december en 15 februari ‘de ijsvogeldagen’ genoemd. Meestal vallen deze dagen tussen 16 januari en 31 januari.
Vanuit meteorologisch oogpunt is er in deze winterdagen, als gevolg van de breedtegraad van Griekenland, sprake van een nivellering van de druk, wat ertoe leidt dat er geen wind is en intense zonneschijn, zelfs als de temperatuur is laag.

Mythologie
Alcyone was de dochter van de koning van Thessalië, Aeolus. Ze was getrouwd met Kyikas. Hun huwelijk was zo perfect dat ze geloofden dat ze gelijk waren aan de goden.
Zeus strafte hun arrogantie, door het schip van Kyikas tot zinken te brengen.
Alcyone rouwde zo erg om het verlies van haar echtgenoot, dat Zeus medelijden met haar kreeg en haar in een prachtige vogel veranderde, die echter gedoemd was in de winter zijn eieren te leggen.
Zo stormden de razende golven op de rotsen en vernietigden het nest en de eieren van Alcyone.
Toen kreeg Zeus opnieuw medelijden met haar en beval de wind te stoppen en de zon vijftien dagen lang midden in de winter te laten schijnen, zodat Alcyone haar eieren kon uitbroeden.