Simpele cake met olijfolie

Wist je dat de Grieken veel zoetigheden maken met olijfolie en honing en niet met boter en suiker zoals bij ons gebruikelijk is.
Zorg wel voor goede olijfolie. Wist je dat de meeste olijfolie die je in de supermarkt koopt een mix is van verschillende oliën. Olijfolie heeft veel onverzadigde vetzuren en antioxidanten als vitamine C en E. Dat is beter voor onze gezondheid, zoals o.a. onze bloedvaten dan boter.
Ik gebruik altijd onze eigen maagdelijke olie van de eerste persing. Die is heel zacht van smaak. Ik kook en bak bijna alles met olijfolie. Zelfs patat frituur ik in olijfolie. Echte aardappels gebakken in olijfolie! Je weet niet wat je proeft. Een krokante buitenkant en de zachte aardappel van binnen. Geen druipend vet, maar lekker droog.
Maar nu naar de zoetigheden. Veel cakes, koekjes en taarten kun je ook met olijfolie maken.
Deze cake maakte ik met olijfolie en toch de suiker, maar door de helft van beslag deed ik de sinaasappel en door de andere helft cacao. Ik liet de amandelen weg, want Dimitris houdt daar niet zo van. Dat leverde een heerlijke cake op en zie maar hoe mooi hij eruit ziet.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een cakevorm met een inhoud van 1 liter in met olijfolie. Doe de bloem, het bakpoeder, de gemalen amandelen, de suiker en het mespunt zout in een kom en meng.

Boen de sinaasappel onder de lauwwarme kraan af. Rasp de schil af en pers de sinaasappel uit. Voeg sap, rasp, de eieren en de olie aan de kom toe en meng alle ingrediënten tot een glad beslag. Het moet makkelijk van een lepel aflopen. Voeg eventueel nog een extra scheutje sinaasappelsap toe.

Schep het beslag in de vorm, tik even op het aanrecht om eventuele bellen te laten ontsnappen en plaats in het midden van de oven.

Bak de cake gaar in 50-60 minuten. Neem de vorm uit de oven en laat 10 minuten uitdampen vóór de cake gestort wordt op een rooster om volledig af te koelen. ( recept van Janny van der Heijden)
Bron: https://www.parool.nl/stadsgids/recept-spaanse-cake-met-olijfolie~a39336/

Ingrediënten
175 g bloem
2 theelepels bakpoeder
100 g gemalen amandelen
175 g suiker
flinke mespunt zout
1 sinaasappel
3 eieren
2 dl milde olijfolie