Θέα=Uitzicht.. Vooruitzicht=>Grieks spreken

Grieks leren is voor velen een lastige klus. Als je geen Oud- Grieks hebt geleerd op het gymnasium dan is alles nieuw, het alfabet, de uitspraak, je herkent niks.
De meesten hebben wel Engels of Duits of Frans geleerd en dan is Grieks echt een andere taal.
Je kennis van Duits is een groot voordeel als je Grieks wilt leren omdat je dan in ieder geval de naamvallen (grammatica) (her)kent.
Grammatica is ook voor de meesten een onderwerp wat je je herinnert aan de lagere school of middelbare school en wie vond dat nou leuk en wat weet je daar nu nog van? Wat is ook al weer een lijdend voorwerp, wat een toekomende tijd en nog erger, de bijwoorden, naamvallen, voegwoorden: wat betekent dat allemaal?
Als je een andere taal wilt leren zijn al die grammaticale termen weer noodzakelijk. Het is net alsof je weer op de basisschool zit. Als je hele zinnen wilt maken en je wilt het antwoord begrijpen, dan is de grammatica toch weer belangrijk, hoe vervelend ook. En daar heb je een leraar voor nodig.
Eén troost, na het moeilijke begin heb je wel een hele goeie basis om zelf verder te leren.
In het begin lijkt het niet op te schieten. Je denkt dat je het nooit leert, maar je leert het!
Dat verzeker ik je.

Voor mij is het een uitdaging om anderen te helpen de Griekse taal te leren spreken, verstaan en schrijven. Met veel toewijding, geduld en humor lukt dat ook.
Durf te spreken, durf fouten te maken, durf ’t niet te snappen, durf jouw manier van leren te ontdekken.
Daarover gaan deze 11 tips. Pik eruit wat jou leuk lijkt en leer Grieks op jouw manier.

Tip 1– Koop een klein zakwoordenboekje : Kramers taalgidsen: reiswoordenboek Nieuw-Grieks-Nederlands en Nederlands-Nieuw-Grieks en een klein schrijfboekje. Draag dit altijd bij je.
Overal waar je moet wachten kun je een woord opzoeken en dat opschrijven in je boekje. Je kunt ook overal je eigen geschreven woorden nakijken en herhalen. Lees hardop en schrijf ze nogmaals op. Herhaling is zéér vruchtbaar.
Tip 2– Kijk Griekse televisie. Ook al begrijp je niet wat ze zeggen, luister naar de klanken. Je raakt vertrouwd met de taal en het tempo. Op een gegeven moment zul je woorden gaan herkennen.
Tip 3– Luister naar de Griekse radio op je computer. Ook al begrijp je niet wat ze zeggen, luister naar de klanken. Je raakt vertrouwd met de taal en het tempo. Op een gegeven moment zul je woorden gaan herkennen. Griekse radio
Tip 4– Plak je hele huis vol met stickers met Griekse woorden. Zodat je de woorden van je interieur dagelijks ziet, leest en spreekt. Zo leer je die woorden. “Spiegel, wc, tafel, deur,lamp, enz.”.
Tip 5– Luister naar Griekse liedjes met de tekst op papier of online. Lees hardop mee. Vertaal ze of lees de vertaling. Dat levert je woorden op en een gevoel voor de taal.
Tip 6-Volg http://twitter.com/grieksetaal waar je iedere week nieuwe woorden en/of grammatica krijgt. Deze tweets zijn voor beginners en voor gevorderden als herhaling.
Tip 7– Volg zeker in het begin een cursus om de grammatica te leren, anders zul je nooit hele zinnen leren maken en de Grieken echt verstaan.
Tip 8– Als je in Griekenland bent: Lees de opschriften langs de weg, van winkels. Zo oefen je jezelf in lezen. Als je de gelegenheid hebt, schrijf de woorden dan op en zoek later de vertaling op in je woordenboek.
Tip 9– Leer van je fouten, want die ene fout maak je later nooit meer als je de fout snapt en erom hebt gelachen. Dus met andere woorden: maak veel fouten.
Tip 10– Begin met woorden te leren die jij nodig hebt en woorden die gemakkelijk te onthouden zijn.
Tip 11– Surf naar Griekse internetpagina’s en lees de tekst. Ook al ken je niet alle woorden. Je oefent je leesvaardigheid. Bijvoorbeeld de Griekse Wikipedia: http://el.wikipedia.org/wiki

Veel plezier met Grieks leren.
Heb jij nog andere tips, laat ze ons dan weten in je reactie.

Hartelijke groet van Karen de Vries, die nog lang niet uitgeleerd is in de Griekse taal.
Leer Grieks in Griekenland www.karidies.com
Kijk nu meteen even naar de cursussen: Griekse taallessen in Epidavros
Niveau 1: 16-23 juni 2013
Niveau 2: 23 – 30 juni 2013
Niveau 3: 30 juni – 7 juli 2013
Elke week Griekse les op twitter en op Facebook